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Rosso del Pievano

10.00

Powerful and surprising on the nose for its fresh balsamic notes, which are combined with the smell of grilled pepper and assorted berries, such as currant and blueberries.

Azienda Agricola

COD: LAPIEVE-1-1 Categoria: Tag: ID Prodotto:20274

Descrizione

Rosso del Pievano
Indicazione Geografica Tipica

Grape variety
25% Cabernet Franc, 25% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 25% Petit Verdot.

Production area
The production of I.G.T. Rosso del Pievano originates from company’s vineyards, all-organic, that are located on hills with same name in Montaione country, in the province of Florence, about at 450-550 metres above sea level.

Soil composition
Silty-loam, medium calcareus, well drained for the presence of skeleton (rock).

Vinification
The Rosso del Pievano is produced with grapes came from the oldest winery’s vineyards, in fact the Cabertnet Franc and the Cabernet Sauvignon have more than 70 years. After the manual harvesting of the grapes, the wine is vinified in vetrified cement tanks. Later, it is aged in French oak barriques for 16 months and at least 12 months in bottle before being sold.

Sensations

Colour
Intense ruby red.

Bouquet
Powerful and surprising on the nose for its fresh balsamic notes, which are combined with the smell of grilled pepper and assorted berries, such as currant and blueberries.

Palate
Pleasant to the taste with light and subtle tannins, providing a tasty and enjoyable finish.

Alcohol content
14% vol.

Tasting
It pairs especially with roasted meat dishes, game, cheese aged and cold cut with an intense taste, braised meat and stuffed pastas, ethnical dishes with rich and flavored sauces, gently spiced. Uncork and decant the bottle .one hour before to drink it and serve at temperature of 18°C

Tenuta Moriniello

La nostra storia

L’azienda familiare, nasce dal sogno di due fratelli, Tania e Luigi, ereditato dal padre Beniamino: il sogno si è trasformato in un progetto, quando i due fratelli gli hanno chiesto di realizzarlo. La passione di Beniamino per i vigneti, l’amore per il vino, trasmesso ai propri figli, ed il suo talento imprenditoriale, hanno dato vita a “Tenuta Moriniello”.

Il viaggio durato quasi cinque anni, ha portato la famiglia Moriniello a percorrere in lungo ed in largo i meravigliosi luoghi della Toscana, a incontrare persone, ad ascoltare storie e leggende, e a concludersi con la convinzione che i grandi vini nascono da luoghi incantevoli, caratterizzati da colline sinuose e da territori esposti perennemente al sole, che, non a caso, danno le uve migliori perché raccolgono dalla terra tutto ciò che i nostri occhi identificano, semplicemente, come meravigliosi paesaggi.

Il passato ed il futuro

L’amore per le sfide e la dedizione al lavoro hanno determinato la spinta ad acquisire la proprietà, ora divenuta Tenuta Moriniello, e poiché ogni cambiamento nasce dalla conoscenza approfondita delle origini, la famiglia ha instaurato una preziosa collaborazione con il precedente proprietario e con il suo enologo. Grazie alla loro conoscenza del territorio è stato deciso di avvalersi della loro consulenza, per fare sì che la Tenuta continui nel tempo a mantenere vivo il legame con la tradizione, pur con lo sguardo rivolto verso il futuro.

Partendo da queste solide basi, la famiglia ha saputo valorizzare al meglio le straordinarie qualità climatiche del territorio, attraverso miglioramenti ed investimenti nelle vigne ed in cantina, che hanno permesso di aumentare la qualità dei vini.